Yam Stems |
6 batang keladi / yam stem
4 keping asam keping @ asam gelugor / pieces of garcinia atroviridis
15 biji cili kering (buang biji, rebus) / dried chilli (deseed, boil)
10 biji cili padi / birds' chilli
2 ulas bawang putih / cloves garlic
5 ulas bawang merah kecil / shallots
1 inci belacan (besar ibu jari gemuk) / inch of shrimp paste (fat thumb size)
1 genggam ikan bilis / handful of dried anchovies
2 batang serai (dititik) / lemon grass (smashed)
1 inci lengkuas (besar ibu jari gemuk, dititik) / inch of galangal (fat thumb size, smashed)
Garam secukup rasa / Salt to taste
Picture credit to Jannah's HB. |
- Potong batang keladi mengikut kepanjangan yang dikehendaki. Kebiasaannya dalam 3 inci panjang. Buangkan lapisan kulit luar batang keladi tersebut. / Cut yam stems according to the desired length. Usually 3 inches long. Remove outer skin of the yam stems.
- Rebus batang keladi tersebut bersama 2 keping asam keping dan sedikit garam. / Boil the yam stems with 2 pieces of garcinia atroviridis and salt.
- Apabila sudah masak dan lembut, tapiskan batang keladi tersebut dan jangan dibuang asam keping yang direbus bersama tadi. Ketepikan. / When cooked and soft, strain the yam stems and do not cast a boiled garcinia atroviridis earlier. Put aside.
- Sekarang mesinkan semua bahan-bahan (cili kering yang direbus, cili padi, bawang putih, bawang kecil merah, belacan dan ikan bilis) di dalam mesin pengisar bersama sedikit air untuk memudahkan kisaran. / Now blend all the other ingredients (boiled dried chilli, birds' chilli, garlic, shallots shrimp paste, and dried anchovies) in a blender with a little water to facilitate the range.
- Dalam periuk, tuangkan semua bahan yang dikisar. / In a saucepan, pour all the ingredients blended.
- Masukkan 500ml air, campurkan bersama asam keping yang belum digunakan. Juga masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. / Add in 500ml water, mix with unused garcinia atroviridis. Also add the lemongrass and galangal.
- Masukkan batang keladi dan asam keping yang telah direbus tadi. Masukkan garam secukup rasa. Didihkan. / Enter yam stems and garnicia atroviridis that have been boiled earlier. Add salt to taste. Bring to the boil.
- Hidangkan ketika panas bersama nasi dan lauk-pauk yang lain! / Serve while hot with steamed rice and other dishes!
Ada orang suka letak nenas lah, ikan kembung lah, daun kesum lah dan macam-macam dalam gulai asam rebus. Semuanya terpulang pada anda. Kalau saya, saya memang suka yang begini sahaja. Mungkin lain, mungkin juga sama saja resepi yang saya sediakan dengan orang lain punya namun saya ikhlas berkongsi dengan semua pembaca. Some people like to put pineapple, mackerel, polygonum leaves and others in their hot & sour soup. It's entirely up to you. For me, I just love it as simple as possible. Maybe, even the recipe that I have prepared might probably same with other people but I sincerely just want to share with readers.
Anita Tahir
No comments:
Post a Comment