Friday, 12 August 2011

Home-made Pasta

Buat pasta sebenarnya tak lah sepayah yang disangka. Barang-barang yang diperlukan sangat asas. Kalau tak ada mesin pembuat pasta, itu bukanlah masalahnya... Mari kita buat pasta!

Ingredients (pasta):
100g plain flour - tepung biasa
1 egg - telur
1 teaspoon of oil - minyak masak
A pinch of salt - secubit garam

Chopped fresh English Parsley @ Cincangan Daun Parsley Inggeris...
Beetroot juice @ Jus Beetroot (sorry, tak tahu apa dalam BM)...
Chopped Chives @ Cincangan Daun Kucai...
Tomato Paste @ Pes Tomtao...
Birds' Chilli @ Cili Padi...
Dried Chilli Flakes @ Empingan Cili Kering...
Spinach Juice @ Jus Sayur Bayam...

Dan macam-macam perasa lagi yang anda suka!

Method (1):
  • Pada permukaan rata, letakkan tepung dan buat lubang bulatan di tengah
  • Letakkan telur, minyak, garam (untuk doh pasta yang biasa) atau tambahkan bersama bahan perisa pilihan anda seperti yang dicadangkan di atas pada lubang bulatan tengah tepung tadi
  • Gaul secara perlahan-lahan kesemua bahan-bahan tersebut sehingga sebati
  • Uli doh tersebut dengan kuasa tangan anda untuk tempoh 10-15minit
  • Jadikan doh tersebut satu bulatan yang cantik dan balutkan dengan pembalut plastik. Pastikan ianya ketat dan tiada udara
  • Ketepikan doh tersebut untuk suatu tempoh antara 30-60minit

Method (2):
  • Buka dari pembalut plastik dan bahagikan kepada dua. Tak nak potong dua pun tak apa... 
  • Leperkan pada kadar kenipisan yang dikehendaki samada dengan menggunakan penggiling tepung ataupun pembuat pasta. Jangan terlalu nipis, tak kenyal dan tak sedap nanti...
  • Note: Semasa hendak dileperkan, taburkan tepun pada adunan doh supaya tak melekat pada permukaan mahupun penggiling tepung ataupun pembuat pasta
  • Setelah mendapat kadar kenipisan dan panjang yang dikehendaki, jemurkan pasta tersebut pada suhu bilik antara 15-30minit. Ini bagi memudahkan pemotongan supaya ia tidak melekat dan bercantum-cantum

Method (3):
  • Setelah kering dijemur, anda boleh memotong lapisan pasta itu menggunakan pisau yang tajam pada bentuk/kelebaran/panjang yang dikehendaki. Anda juga boleh menggunakan pembuat pasta untuk mendapatkan potongan fetuccini ataupun mee, terpulang.
  • Setelah itu pasta bolehlah di masak di dalam air mendidih selama 2-3minit sahaja.
  • Tapiskan pasta dan kemudian terus dimasukkan ke dalam air sejuk/ais untuk beberapa saat.
  • Tapiskan dan sedia dihidang bersama sos yang disukai.

Lepas ni kita belajar buat sos pulak ya? =)

Anita Tahir

No comments:

Post a Comment