Resepi ini adalah resepi dari my mom yang mungkin diturunkan dari arwah nenek kepadanya yang mungkin diturunkan dari arwah moyang kepada arwah nenek sebelum sampai kepada mak dan kemudian pada saya. Pendek kata ini adalah resepi turun temurun yang senang untuk saya kongsi bersama anda =)
Ingredients:
5 large eggs
1 cup sugar
8 cup all-purpose flour, sieve
2 teaspoon vanilla essence
2 teaspoon baking powder
1 cup butter, softened
1 teaspoon of flavoring (i.e orange, lemon, banana, etc.)
Method:
- Pukul telur sampai kembang using hand mixer, put aside
- Pukul campuran gula dan mentega menggunakan hand mixer at medium speed sampai kembang
- Masukkan vanilla essence dan baking powder dan pukul sehingga sebati
- Gradually mix with egg mixture - do not beat, just fold it thoroughly sehingga sekata
- Gradually mix in all-purpose flour and fold it sehingga rata
- Grease baking baking pan (sebaiknya baking pan yang ada lubang kelongsong di tengah) dan tuangkan campuran kek tersebut di dalamnya
- Bakar di atas dapur api (tak kiralah dapur gas ke, kayu api ke...) pada kadar kepanasan kecil-sederhana lebih kurang 20-30minit.
- Untuk kepastian sudah masak atau belum, cucuk dengan lidi. Jikalau tidak melekat sebarang sebatian kek, maknanya dah masak. Atau, tekan dengan jari, jika ia spring back, dah masak ler tu...
- Bila dah masak, ketepikan dan biar ia sejuk dalam 30-60minit.
- Potong mengikut kehendak anda and serve with your favorite ice-cream. Yummy!
Anita Tahir
No comments:
Post a Comment